Sophie in het kort

In één oogwenk alles over mij te weten komen. Dat kan natuurlijk niet. Maar voor iedereen die niet mijn website gaat doorzoeken heb ik hier het een en ander op een rijtje gezet om mij, als gemeenteraadslid voor GroenLinks Utrecht, te leren kennen.

 

Waarom woon je in Utrecht?
Omdat ik sinds 2010 in Amsterdam werk, terwijl ik toen nog in Nijmegen woonde, en mijn vrouw (toen nog vriendin) in Utrecht woonde toen we een relatie kregen datzelfde jaar. Als bedreven OV-reiziger – pas sinds 2016 heb ik een rijbewijs – was samenwonen in Utrecht het meest logische.

Waarom ben je lid van GroenLinks?
Omdat het de partij die het dichtst bij mijn waarden staat wat betreft rechtvaardigheid, solidariteit, milieubewustzijn nu en met oog op toekomstige generaties.

Waarom werd je kandidaat voor GroenLinks Utrecht?
Ik heb mij gekandideerd omdat ik er in geloof dat wanneer je wilt dat er zaken veranderen in deze stad je niet af gaat wachten tot iemand anders op staat, maar dat je onderzoekt wat je zelf kan doen. Waar het transgenderrechten betreft kan ik via het activisme bij TNN iets veranderen. Waar het vrouwen- en lhbt-rechten, gelijke kansen, eerlijke economie, gezonde lucht en armoedebstrijding in Utrecht betreft zie ik mijzelf daar via de gemeenteraad verandering verwezenlijken.

Waarom ben je feminist?
Ik ben feminist omdat ik zie hoe vrouwen en vrouwelijkheid ondergewaardeerd worden. We leven in een cultuur waarin mannen de meeste dominante rol in de samenleving hebben en er aan beide seksen absurde normen verbonden worden qua gedrag en uiterlijk. Ik strijd voor een cultuur waarin vrijheid van geslacht bestaat en er dus geen beperkingen bestaan aan gedrag van vrouwen, mannen en iedereen die zich niet met één van die labels identificeert. Aan waardering voor vrouwelijkheid, mannelijkheid of gendernonconformiteit horen geen voorwaarden verbonden te zijn. Je geslacht of genderidentiteit mag geen belemmering zijn economisch, sociaal en qua veiligheid.

Wat wil je bereiken in de gemeenteraad komt?
Ik wil behalve meer vrijheid van geslacht bereiken dat Utrechters die de uitzondering zijn uitzicht krijgen op acceptatie van hun bestaan als mens en burger in Utrecht. Ook in Utrecht bestaat nog racisme, validisme, seksisme en afkeer van lhbti´s.  Ik vind het daarom belangrijk om mij als raadslid hier over uit te spreken. Utrechters horen ongeacht inkomen en vermogen van hun ouders, de wijk waar ze wonen, de etnische achtergrond van hun voorouders, hun huidskleur, hun genderidentiteit of seksualiteit en hun fysieke en mentale capaciteiten veilig en vertrouwd in hun stad te kunnen leven. Dat is een hoog doel, maar als gemeenteraadslid hoop ik daar zeker stappen in te zetten.

Voor de liefhebbers, wat vind je lekker, kijk je graag, lees je het liefst en doe je buiten werk en politiek?
Ik vind pure chocola, cashewnoten en cheesecake lekker.
Ik kijk graag naar geëngageerde TV zoals Tegenlicht, maatschappelijke documentaires en series zoals Dear White People.
Ik lees het liefst romans met sterke vrouwelijke karakters of een goede roman die mijn wereldbeeld verbreed of verdiept.
Buiten werk en politiek knuffel ik heel graag met mijn vrouw, steek ik de handen uit de mouwen in onze tuin en lees ik veel nieuws en achtergronden over gendervraagstukken, maatschappelijke onderwerpen en (wereld)politiek. En soms schrijf ik zelf over transgenderthemathiek zoals hier op mijn website.