There’s a cis fascination…

…with the “transformation” aspect of our transitions.

De bron van deze uitspraak is een artikel op website Autostraddle over een nieuwe tv-serie van Amazon, genaamd Transparent. Ik moet toegeven dat ook ik object ben geweest van die cis fascinatie. In de Nederlandse media is er ook nauwelijks een ontkomen aan. Het is welhaast fascinerend hoe de (cis)media er door is gefascineerd. Maar voor mij niet fascinerend genoeg om er een docu-reeks over te maken. Maar wel om er dit stukje aan te wijden.

Ik ben wel superblij dat mijn ‘transformatie’ (eigenlijk ook een vreselijk cis-woord) niet in beeld is gebracht. Ik heb er wel over gesproken. Het is natuurlijk wel deel van mijn ervaring en die van mijn omgeving. Stel je voor dat ik mijn eigen ervaring taboe verklaar? Daar begin ik dus niet aan.

Wat ik wel doe is mijn tegenwoordige ervaringen onder de aandacht brengen. Ook na ‘transformatie’ is de ervaring van transgender personen het vertellen waard. Maar een oude foto of oude naam, nee die horen daar niet bij. Maar helaas, volgens de cis fascinatie richtlijnen, dat lijken ze haast, moet daar toch even naar gevraagd worden. Ik weer me gelukkig kranig. In de media heeft van mij nooit een oude foto of naam gestaan. Doe ik niet aan. 

Daarmee temper ik de cis fascinatie. Misschien dat op een dag die fascinatie minder wordt. Cis mensen kunnen heel wat begrijpen hoor. Ook dat hun fascinaties te ver gaan. Dus media, stel me niet teleur. Vraag de volgende keer even lekker niet naar m’n oude naam. Je komt er mee in ermee in een beter boekje te staan!