(Ooit man)

Representatie is zeg maar een ding voor mij. Het liefst doe ik het zelf, daar heb ik om een of andere reden ook het meeste vertrouwen in. Als andere mensen zich aan mij wagen, zeker aan het transgender aspect van mijn bestaan, dan gaat dat nogal eens mis. Het liefst zou ik dan een strafexpeditie uitvoeren met drones en al tegen degene die de mist in gaat. Maar ja het kwaad is fysiek zo groot nou ook weer niet. Dus wijd ik er dit stukje aan.

In januari 2014 kwam ik samen met wat anderen op de buis in het tv-programma “Hij is een zij”. En nee dit stukje gaat niet over die titel, al geeft dat genoeg voeding voor commentaar. Ik kwam dus op TV en één van de mensen die er naar keek was beroepskijker van de Volkskrant Jean-Pierre Geelen. Hij noemt zichzelf beroepskijker, dus uit respect voor zijn zelfbeschikking neem ik dat hier over. Beroepskijker JP keek op 13 januari naar “Hij is een zij”. Het programma kon hij wel waarderen, op 16 januari schreef hij namelijk: “Hij is een zij weet de exploitatie te mijden”. Dat vind ik wel een compliment hoor, ik had ook niet aan het programma meegewerkt als dat niet het geval was geweest. Maar helaas JP weet de exploitatie zelf niet te mijden. Ik zal het even een paar voorbeelden geven:

  • Over Arjon: “een jongen die haar eierstokken”
  • Over mij “hockeyster Sophie (30, ooit man)”
  • Over Bo: “knappe Bo (17), die zijn klasgenoten…”

Het stukje van JP is van 8 maanden geleden, voor om dan met drones  aan te komen vliegen is het rijkelijk mosterd na de maaltijd. Het is wel een voorbeeld van hoe misrepresentatie transgender personen exploiteert. En aangezien het ook over mij ging is het hier op mijn website waar ik vrijelijk aan zelfrepresentatie kan doen wel een goed voorbeeld om  aan te halen.

Het blijkt dat JP de beroepskijker heeft niet zoveel begrip van transgenders en van representatie van transgenders. Dat springt hieruit naar voren. Maar hoe kan kennisgebrek dan exploitatie zijn? Door over ons te schrijven representeert JP de beroepskijker ons. Hij heeft alleen geen stimulans om dat correct te doen, helaas is “Hij is een zij” ook niet in alle gevallen coherent. Maar door die representatie draagt hij bij aan beeldvorming. Die beeldvorming komt overeen met zijn beeld van transgenders, hoe ongeïnformeerd dat ook is. Dus gebruikt hij mij en Arjon en Bo voor het verspreiden van dat beeld. Tadaa, exploitatie.

Dat JP de beroepskijker niet met representatie bezig is en mogelijk geen benul heeft dat hij hier mensen misrepresenteert doet er niets aan af. Ik voel mij gebruikt voor een beeld dat niet strookt met mijn beleving en hoe ik mijn eigen beeld zou brengen. De aanduiding “ooit man” is zelfs totaal nutteloos. Het is een poging tot vereenvoudiging waarschijnlijk. Sophie (30, bij geboorte het mannelijk geslacht toegewezen), dat was pas een kekke beschrijving geweest in mijn ogen. Goed, als je dan toch aan reductie doet, laat dat misrepresenterende “ooit man” dan weg. Je hebt het over transgender personen dat zegt in principe meer dan voldoende.

Eigenlijk heb ik daarmee mijn punt al gemaakt. Maar ik heb er toch nog iets aan toe te voegen. Mij “ooit man” noemen geeft mannen helaas het idee dat ik ooit één van hun was, dat ik mij met hun kon identificeren. Nou lieve mannen en JP de beroepskijker, die zich voor zover ik begrijp als man presenteert, ik was nooit man, ik zou niet weten hoe het is om man te zijn. Hier kan ik nog veel uitgebreider op in gaan, maar helaas pindakaas, ik ga het hier niet verantwoorden, neem het maar lekker van me aan. En ten slotte, ja mannen met eierstokken bestaan. Daar hoef je je als man niet van te distantiëren door het “haar eierstokken” te noemen.

PS
JP de beroepskijker (heden man) blijkt ook een twitteraar te zijn dus de eerste lezer die hem hier op wijst krijgt van mij een ijsje, of kop koffie, of kopje thee, of misschien zelfs een stukje taart. Dat is geen aanmoediging hoor, ik zou het zelf ook kunnen doen, maar ik ben gewoon benieuwd naar wie mij hier in dit heerlijk stukje kan volgen.

PPS
Oh, trouwens, ik ben ook beroeps, beroeps transgender. Misschien staat dat ooit achter mijn naam Sophie (50, ooit beroeps transgender). Dat zou ik nou mooi vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s